عضو هیئت علمی رشته باغبانی دانشگاه کشاورزی ساری با بیان اینکه اهلی شدن تمشک در دنیا سابقه دیرینه دارد و از زمان یونانی ها، تمشک توسط مردم استفاده می شد افزود: مردم بومی آمریکا نیز این میوه را در غذاهای محلی خود استفاده می کردند و در حال حاضر در برخی نقاط استان نیز در غذاهای محلی خود و همچنین از خواص دارویی برگ و ریشه این میوه استفاده می شود.
/>دکتر مهدی حدادی نژاد با اشاره به اینکه برای اهلی کردن یک گیاه باید یکسری فاکتور های ارزشمند آن را در نظر گرفت که بیشتر مد نظر مصرف کننده است. اظهار کرد: میوه تمشک نیز چون فاکتورهای ارزشمندی دارد مورد توجه محققان در جهت اهلی کردن و تجاری سازی این محصول قرار گرفته است.
وی افزود: محققان پس از انتخاب ارقام خاردار برتر توانستند به رقم بی خار دست پیدا کنند که این گیاه بی خار اولیه از نوع شیمر(بافت ناهمسان) بود و علاوه بر ناپایداری صفت بی خاری و مقدار عملکرد پایینی داشت که در مرحله بعد با روش کشت بافت رقم بی خار پایدار و با استفاده از پلی پلوئیدی رقم پر محصول با کیفیت تولید کردند.
حدادی نژاد با اشاره به اینکه محققان متوجه شدند که وجود خار در بوته توت فرنگی یک حضور ارزشمند است که منجر به افزایش کیفیت میوه می شود. افزود: این موضوع باعث شد که جدیدترین ارقام اصلاح ژنتیکی شده در یک چهارم انتهایی شاخه، بی خار و در قسمت پایینی خاردار باشند و به این صورت مشکلات مربوط به برداشت محصول نیز رفع می شود.
این محقق اظهار داشت: میوه های ریز به عنوان سوپر فروت یا ابر میوه شناخته می شوند که عمده ترین مزایای آنها خواص ضد سرطانی است.
در طب سنتی برای خواص تب بری و التیام خونریزی استفاده می شود.
وی با اشاره به این که از سال ۹۴ برای اولین بار شاهد بودیم که وزارت جهاد کشاورزی این میوه را جزء محصولات باغی به شمار آورد و در آمارنامه همان سال سطح زیر کشت این محصول را اعلام کرد، گفت: حدود ۱۰۰ تن تمشک در سال تولید در کشور تولید می شود که مازندران رتبه اول تولید را در کشور دارد که بیشترین سطح برداشت آن از جنگل ها انجام می گیرد.
این استاد دانشگاه کشاورزی ساری افزود: سابقه برداشت از حیات وحش در مکزیک که در حال حاضر بزرگترین تولید کننده و صادر کننده ی تمشک سیاه جهان است، وجود داشت.
حدادی نژاد با بیان این که تمشک هایی که در ایران کشت و کار آن رونق دارد را می توان به دو دسته ی تمشک فرنگی و تمشک سیاه دسته بندی کرد . بیان داشت: تمشک فرنگی که وارداتی و حساس به گرمای تابستان است در گلخانه ها بصورت آبکشت (هیدروپونیک) پرورش داده می شود. این نوع تمشک بازار اختصاصی دارد و مستقیما به خارج از کشور صادر می شود. در کرج چند گلخانه تمشک فرنگی وجود دارد که با آنها در ارتباط هستیم.
وی افزود: تمشک سیاه که بومی ایران است، سرمای بالای منفی ۲۰ درجه سانتی گراد را تحمل می کند و گرما ی تابستان برای این میوه یک مزیت محسوب می شود و گیاهی سازگار است و تنها عامل بازدارنده آن را غرقاب شدن ریشه می توان برشمرد.
عضو هیئت علمی رشته باغبانی دانشگاه کشاورزی با بیان اینکه تمشک یک میوه لوکس محسوب می شود و هنوز هم جزو سبد مصرف خانوار نیست افزود: واردات این میوه در مغازه های لوکس انجام می شود که عمدتا در فصل زمستان که محصول بومی تمشک در بازار موجود نیست، کیلویی۲۵۰ تا ۵۰۰ هزار تومان از مکزیک وارد می شود.
وی افزود: در حال حاضر با تولید تمشک در گلخانه می توانیم با قیمت کمتر آن را جایگزین کنیم. که در این زمینه دو پژوهش در گلخانه های دانشگاه انجام شده است.
حدادی نژاد با اشاره به اینکه عمر انبارمانی این میوه در دمای اتاق و بدون تدابیر پس برداشت حدود ۲ تا ۳ روز است. افزود: اگر در شرایط مناسب برداشت و از ظروف مناسب نیز استفاده شود تا ۱۴ روز در دمای ۴ درجه سانتی گراد به راحتی و بدون افت کیفیت می توان میوه را نگهداری کرد و با افزودن مواد حفاظتی تا ۲۱ روز نیز ماندگاری دارد.
عضو هیئت علمی دانشگاه کشاورزی ساری با بیان اینکه در حال حاضر به علت تولید اندک این محصول، صادرات تمشک به صورت سفارشی انجام می گیرد تصریح کرد: استان مازندران در زمره کشور های حوضه ی خزر قرار دارد و کشور های این منطقه بسیار مستعد مصرف میوه های ریز هستند. روسیه و بلاروس از تولید کننده های تمشک و توت فرنگی هستند که در پاییز و زمستان به دلیل سرمای هوا قادر به تولید محصول نیستند و در بقیه کشورها هم کشت و کار تمشک صورت نمی گیرد.بنابراین اگر بازار آنها توجیه اقتصادی داشته باشد ما می توانیم به این کشور ها تمشک صادر کنیم.
وی افزود: با توجه به اینکه اقلیم استان ما زمستان های گرم تری نسبت به روسیه و سایر کشور های حوضه ی دریای خزر دارد، می توانیم صادر کننده خارج از فصل برای این کشور ها باشیم.
این کارشناس با اشاره به این که کارهای ترویجی مختلفی صورت گرفته است که مهمترین آن نظرسنجی از جامعه برداشت کننده ها و فراوری کنندگان بود افزود: به این نتیجه رسیدیم با توجه به ضعف آموزش و محدود بودن سطح درآمد افرادی که عمده تمشک چین های استان را تشکیل می دهند بهتر است که دانشجویان کشاورزی یا افرادی که تمکن مالی برخوردارند به عنوان جامعه هدف برای آموزش های علمی به کار گرفته شود.
وی افزود: برای آموزش جامعه کم درآمد نیز باید کارگاه های آموزشی برگزار شود و توجیه صورت پزیرد تا آنها نیزبه سمت تولید تجاری گام بردارند.
وی با اشاره به اینکه برای تکثیر تمشک از روش های سنتی و بیوتکنولوژی می توان استفاده کرد. بیان داشت: در روش سنتی از قلمه ریشه و ساقه و در روش نوین از کشت بافت استفاده می شود. در حال حاضر در سطح استان روش کشت بافت انجام نمی گیرد، اما تکثیر به روش سنتی در غرب استان از طریق پاجوش و قلمه تکثیر انجام می گیرد و نهال ها به فروش می رسد.
حسینی تمشک کار اهل ساری است که به تازگی بزرگترین باغ تمشک به وسعت ۱۲ هکتار را در ساری احداث کرد . وی در گفت و گو با همشهری اظهار کرد: با توجه به تغییرات اقلیم که تاثیر آن را به وضوح در سرماهای شدید زمستانه و تاثیر و خسارات آن را هر از چندگاهی به باغات مرکبات قابل مشاهده است منجر شده است ما به سمت کشت و کار میوه ای برویم که نسبت به سرمای زمستان و گرمای تابستان مقاوم باشد.
حسینی تصریح کرد: تمشک مقاوم به بسیاری بیماری و آفات است و از طرفی در این شرایط بحرانی آب که شالیکاری را نیز با محدودیت هایی روبرو کرده، اهمیت و لزوم گسترش کشت و کار این میوه افزایش پیدا کرده است.
وی افزود: استان ما پتانسیل این را دارد که ارقام مختلف تمشک کشت و کار شود و این اقبال در کشاورزان نیز وجود دارد . بنابراین لازم است سازمان جهاد کشاورزی استان نیز همکاری های لازم را با کشاورزان انجام دهند.
حسینی با اشاره به اینکه تمشک یک محصول زودبازده است و در سال دوم به تولید تجاری می رسد اظهار کرد: یک مزیت دیگر کشت و کار تمشک ایجاد اشتغال است. در باغ تمشکی که به تازگی احداث کرده ام، برای ۲۰ نفر شغل دائم ایجاد شده است و موقع چیدن محصول نیز بر تعداد کارگران اضافه می شود.
وی افزود: در ابتدا زمین ۳ هزار متری را به صورت پایلوت احداث کردیم که در سال اول ۸۰۰ کیلو محصول و در سال دوم ۳ تن از آن محصول برداشت شد و برای فروش به بازار استان های تهران، ارومیه و تبریز ارسال می گردد.
وی افزود: به تازگی نیز یک باغ ۱۲ هکتاری احداث کرده ایم که هیچگونه حمایتی هم از سمت مسئولان استانی صورت نگرفته است. ما از سازمان جهاد کشاورزی و دیگر مسئولان انتظار داریم از جهت مالی و آموزشی تمشک کاران را حمایت کنند تا بتوانیم میزان سطح کشت این میوه را توسعه دهیم.